Urticaria: cauze și simptome distinctive

Urticaria, cunoscută și sub numele de „urticarie” sau „plânsul de albine,” este o afecțiune cutanată care se caracterizează prin apariția unor umflături și pete roșii sau roz, însoțite de mâncărime și disconfort. Această afecțiune poate apărea brusc și poate dispărea la fel de rapid, dar poate fi extrem de deranjantă pentru cei care o experimentează. În acest articol, vom explora cauzele urticariei și simptomele distinctive care o diferențiază de alte afecțiuni cutanate.

Cauzele Urticariei:

  1. Reacții Alergice: Una dintre cele mai comune cauze ale urticariei sunt reacțiile alergice la alimente, medicamente, înțepături de insecte sau alți alergeni. Substanțele care declanșează aceste reacții pot varia de la o persoană la alta.
  2. Stresul: Stresul cronic sau evenimentele deosebit de stresante pot provoca urticarie. Această formă de urticarie se numește „urticarie indusă de stres.”
  3. Infecții: Anumite infecții, cum ar fi cele virale sau bacteriene, pot declanșa urticariea. Infecțiile pot afecta sistemul imunitar al organismului și pot provoca reacții cutanate.
  4. Contactul Cu Substanțe Irritante: Contactul cu substanțe iritante, cum ar fi plantele sau produse chimicele, poate declanșa urticariea de contact.
  5. Boli Autoimune: Unele boli autoimune, cum ar fi lupusul sau tiroidita Hashimoto, pot fi asociate cu urticariea cronică.

Simptome Distinctive Ale Urticariei:

  1. Umflături Roșii sau Roz: Urticaria se caracterizează prin apariția umflăturilor roșii sau roz, numite „plăci urticariene.” Acestea pot varia în dimensiune și pot apărea pe orice parte a corpului.
  2. Mâncărime Intensă: Un simptom caracteristic al urticariei este mâncărimea intensă care însoțește plăcile urticariene. Aceasta poate fi extrem de deranjantă și inconfortabilă.
  3. Umflarea Buzelor sau a Pleoapelor: Uneori, urticaria poate provoca umflarea buzelor, a pleoapelor sau a altor zone ale feței. Aceasta poate fi însoțită de senzația de furnicături.
  4. Durată Variabilă: Urticaria acută poate dura doar câteva ore sau zile, în timp ce urticaria cronică poate persista timp de șase săptămâni sau chiar mai mult.
  5. Apar și Dispar Rapid: O caracteristică distinctivă a urticariei este apariția bruscă a plăcilor urticariene, care pot dispărea la fel de rapid pe măsură ce se dezvoltă altele.

Pentru diagnosticul și tratamentul adecvat al urticariei, este esențial să consultați un medic sau un dermatolog. Tratamentul poate implica antihistaminice, corticosteroizi topici sau alte opțiuni terapeutice, în funcție de cauza și severitatea afecțiunii. Este important să evitați substanțele care declanșează urticaria și să gestionați stresul pentru a reduce recurența acestei afecțiuni cutanate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *