Vocabularul preșcolarului – metode de extindere și îmbunătățire

Fiecare copil este diferit si are propriul ritm de dezvoltare atat pe plan fizic, cat si cognitiv. Unii copii spun primele cuvinte la cateva luni si leaga propozitii la un an si jumatate-doi, altii abia atunci incep sa vorbeasca.

Copiii au propriile mecanisme de invatare si isi dezvolta vocabularul in moduri diferite, iar parintii sunt cei care trebuie sa contribuie la acest proces, prin diferite strategii:

– Parintele sa citeasca prescolarului povesti zilnic sau in mod regulat, care sa ii capteze atentia si sa accentueze unele cuvinte noi, explicand si ce inseamna. Chiar daca cel mic nu cere explicatii clare, parintele poate sa includa in text explicatiile cuvintelor sau expresiilor pe care le considera noi sau necunoscute.

– Parintele sa foloseasca in discutiile cu copiii cuvinte de adult, cuvinte mai complicate, pe care copiii le vor adopta si in vocabularul lor mai devreme sau mai tarziu. Pe langa cuvintele sofisticate, tonul trebuie sa fie unul normal, de adult, fara intonatii ale vocii care sa ii induca in eroare pe cei mici.

– Parintele ar trebui sa il lase pe cel mic sa povesteasca ceea ce el considera ca este necesar – ce s-a intamplat la gradinita, in parc, atunci cand era supravegheat de alt adult, dar si sa il incurajeze sa reproduca singur o poveste care ii place.

– Parintele ar trebui sa ii corecteze greselile gramaticale pe care cel mic le face insa intr-un mod bland si cu atentie, facandu-l sa inteleaga diferentele dintre singular si plural, timpurile verbelor sau formele substantivelor, inca din primii ani, fara a astepta primii ani de scoala.

– Parintele ar trebui sa il implice pe cel mic in conversatii, punand intrebari cu raspuns clar, oferindu-i sinonime si antonime, precum si alte variante de raspuns.

Lasă un răspuns