Căderea dinților de lapte

Toti oamenii trec prin momentul caderii dintilor de lapte. La o anumita varsta, dintisorii care au crescut cu greu si a caror aparitie a fost extrem de dureroasa, cad si lasa locul dintilor care ii vor insoti pe copii toata viata, cu putin noroc.

Dintii de lapte cad incepand cu varsta de 5-6 ani, chiar 7 ani, iar procedeul in sine nu este deloc dureros. Copiii isi scot de cele mai multe ori dintii care uneori raman in alimente, alteori sunt trasi mai cu putere de parinti sau de fratii mai mari, iar in unele cazuri mai extreme, se poate apela la ajutorul unui medic stomatolog.

La ce varsta si in ce ordine pica dintii de lapte la copii?

Totalul insumat al dintisorilor de lapte la majoritatea copiilor este in medie de 20 de dinti si masele. Toti cad treptat incepand cu varsta de 5-6 ani si sunt inlocuiti cu dantura permanenta pe care copilul o va avea in ingrijire toata viata.

Chiar de la caderea primilor dinti, copiii trebuie sa fie avertizati asupra pericolelor la care se supun in cazul in care nu ii spala si nu ii ingrijesc cum trebuie, fiindca o data picati si aceia, nimic nu ii va inlocui decat un dinte artificial.

In jurul varstei de 6 ani cad incisivii centrali, urmati de incisivii laterali pe la varsta de 6-7 ani si nu in ultimul rand de canimi si molari primari si secundari la varsta de 10 pana la 12 ani.

Reactiile normale ale parintilor in momentul caderii primilor dinti

Desi poate parea destul de inspaimantatoare toata situatia, in ceea ce priveste caderea primilor dinti, parintii trebuie sa isi gestioneze foarte bine emotiile si sa le arate copiilor partea buna a acestei perioade.

Sub nicio forma sa nu incerce parintii sa traga foarte tare de dinti, sa forteze acest proces natural deoarece si copilul poate face fata cu brio acestei provocari. De asemenea, in cazul in care observa ceva anornal, parintele este obligat sa mearga cu cel mic la medicul stomatolog care va avea rezolvarea pentru orice problema.

Tot parintele va trebui sa ii induca celui mic o rutina corecta de igiena, indemnandu-l sa se spele de doua ori pe zi pe dinti si aratandu-i care este procedeul corect in acest sens.

Pregatirea copilului pentru pierderea primului dinte

Primul dinte cade fara a-si face simtita prezenta. Ramane intr-un colt de paine mai tare sau intr-un covrigel si gata! Cu toate acestea, copilul se poate sepria si poate avea nevoie de confort si alinare din partea parintelui.

Pregatirea copilului pentru pierderea primului dinte incepe cu explicatiile medicale necesare oferite acestuia insa pe intelesul lui si administrarea de ibuprofen sau un alt medicament recomandat de medic atunci cand durerile sunt puternice.

Lasă un răspuns