Efectele alegerilor prezidențiale din SUA pe piața financiară europeană Donald Trump Full view

Efectele alegerilor prezidențiale din SUA pe piața financiară europeană

Efectele alegerilor prezidențiale din SUA au fost imediate, însă piața financiară europeană și-a revenit rapid și aproape complet după pierderile suferite.

Pe termen scurt dolarul, euro și leul s-au depreciat, însă bursele din Europa au reușit să revină pe plus chiar dacă au înregistrat pierderi de 3% în deschidere. În România bursa a închis în scădere, însă una ușoară, sub jumătate de procent.

Per ansamblu numirea lui Donald Trump în poziția de președinte al Statelor Unite ale Americii a avut un impact negativ mai redus asupra pieței financiare europene decât Brexit-ul, de exemplu. Economiștii din România sunt de părere că mult discutatul curs euro-leu o să rămână la 4,5 lei și are mari șanse să treacă pragul, însă temporar.

Din punct de vedere economic, România nu ar trebui să aibă de suferit, ba chiar se află la adăpost. Inflația și creșterea economică rămân în picioare tocmai pentru că schimburile comerciale cu America sunt extrem de reduse. În prima jumătate a anului 2016 România a exportat în SUA bunuri care înregistrează mai puțin de 2% din valoarea totală a exporturilor pe care țara noastră le realizează anual, mai ales în Europa. Legăturile noastre comerciale sunt mult mai puternice cu Zona Euro, decât cu America.

Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii rămân o putere a economiei mondiale, iar dacă Donald Trump își va păstra poziția și va aplica una din amenințările pe care le-a abordat în decursul campaniei sale electorale, toți mebrii NATO vor fi afectați. Președintele Americii a avertizat în repetate rânduri că SUA nu va interveni în cazul unui conflict militar pentru membrii NATO care nu își plătesc cheltuielile militare. Această taxă reprezintă 2% din PIB-ul fiecărui stat membru al Alianței.

Conform declarațiilor făcute de președintele României, Klaus Iohannis, România este dornică să-și consolideze parteneriatul politic și economic cu America, iar din 2017 țara noastră va aloca procentul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare. România va trebui să suplimenteze bugetul pentru apărare cu peste un miliard de euro, fapt care, bineînțeles, va afecta Bugetul de Stat.

În 2016 am fost expuși la două mari pericole: Brexit-ul și alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. În octombrie a avut loc la Washington DC Reuniunea Anuală a Fondului Monetar Internațional – Banca Mondială unde au participat o mulțime de economiști, bancheri și oameni de afaceri. Ei au ajuns la concluzia că populismul este cel mai mare risc de care economia mondială s-ar putea lovi.

Dacă Donald Trump se va ține de cuvânt și va deface contractele comerciale existente, dând startul unor alte discuții economice cu partenerii comerciali, acest fapt va avea un puternic impact negativ asupra economiei întregului glob, nu doar asupra economiei europene. Activitatea economică va fi redusă, rata șomajului va crește, piața financiară va avea de suferit, iar investițiile vor fi afectate de un puternic impact negativ. Acestea sunt doar câteva din riscurile cu care populismul vine la pachet conform părerilor specialiștilor.

Ce ar trebui să facă Europa în acest sens? Nici Uniunea Europeană nu este mai prejos, ea reprezintă la rândul său o putere economică chiar mai mare decât SUA. Europa înregistrează o producție de 17 trilioane de euro (PIB nominal), pe când America înregistrează o producție de 16,3 trilioane de euro (PIB-ul nominal). Așadar, Europa trebuie să rămână unită. Este în interesul tuturor ca America și Europa să-și fortifice legăturile economice pentru că împreună reprezintă aproape 50% din PIB-ul nominal al economiei mondiale.

În anul 2008 SUA a suferit o criză financiară pe care mulți ani am resimțit-o cu toții. Dacă în prezent America și Europa nu-și vor consolida relațiile economice, efectele negative vor fi resimțite din plin atât de cetățenii americani, dar și de cei europeni, oricât de departe ne-am afla de Statele Unite ale Americii.

Surse info: digi24.ro, cursdeguvernare.ro, revista22.ro, jurnalistii.ro

Written by Alina Gheorghe

Bună, numele meu este Alina Gheorghe, sunt născută în '87, locuiesc Buzău și sunt persoană fizică autorizată, blogger și broker de credite bancare RAPIDE! Dacă ți-a plăcut articolul meu, află că scriu și despre educația financiar-bancară, credite bancare, antreprenoriat, blogging, dezvoltare personală și dezvoltare spirituală! Primeşte ultimele articole scrise de mine direct pe email. Îți mulțumesc că ești aici!

Related Articles

%d blogeri au apreciat: