Copiii nu sunt instrumente de îndeplinit visuri personale

Copiii nu sunt instrumente de îndeplinit visuri personale!

ATENȚIE! Acest articol este plin de clișee. N-are sens să-l citești, mai ales dacă ești și tu un copil mare care încă n-a trecut peste „traumele” din copilărie.

Când părinții dau greș, copiii suportă consecințele!

Nu sunt specialistă în creșterea copiilor și nici nu am copii, însă nu pot să nu văd anumite lucruri. Și dacă tot sunt blogger, îmi rezerv dreptul de a scrie pe blog tot ce-mi trece prin cap. În ultima vreme am interacționat cu tot felul de adulți care au rămas la stadiul de copii și îmi dau seama că educația lor a fost săracă în valori și bazată pe niște principii nu tocmai sănătoase.

Este în regulă să-ți educi copilul astfel încât să fie ambițios și motivat, însă nu este deloc ok să-l compari cu alți copii și astfel să-l faci să fie competitiv tocmai cu prietenii sau colegii lui. Competivitatea nu are legătură cu ceilalți, ci cu tine însuți. Copiii trebuie să-și respecte prietenii și mai ales, trebuie să învețe să recunoască meritele și reușitele celorlați. Dacă nu va învăța aceste lucruri minore, s-ar putea să crească având un real dezavantaj față de ceilalți.

Fiecare dintre noi considerăm că avem anumite limite. Noi, singuri, ni le impunem crezând despre noi că suntem în stare să facem lucrurile doar într-un anumit mod și până la un anumit nivel. Privind mai atent în jur, vom vedea că alții pot mai mult și în loc să ne dorim să ne depășim propriile granițe, ajungem să vânăm visurile celorlalți. În loc să învățăm de la ei, le căutăm defecte pentru a-i putea detesta.

Răutatea, invidia și oftica se nasc din neputință și ignoranță, nicidecum din inteligență.

La fel se întâmplă și cu copiii. Unii poate nu înțeleg matematica, alții poate detestă latina, iar părinții, în loc să-i determine să îndrăgească acea materie, în loc să-i ajute să asimileze informația, să inventeze modalități de învățare atractive, încep să-i compare cu ceilalți: „X e mai bun. Y are note mai mari. Z este mai muncitor. Dacă te ambiționezi, poți fi mai bun decât ei. Fii mai bun decât colegii tăi, ei sunt meditați, tu poți singur! Fă-ne mândri, nu-l mai lăsa pe Xulescu, care are mama profesoară, să te întreacă! Etc.

Ei bine, toată treaba asta este o tâmpenie. Așa ajungi să formezi adulți competitivi și motivați, însă deosebit de ofticați și invidioși. Oamenii competitivi și motivați sunt apreciați, dar nu și aceia dispuși să calce pe cadavre doar pentru a obține ceea ce-și doresc. N-are sens să-i sădești copilului în suflet frustrarea și povara de a fi mereu în competiție cu ceilalți când el ar trebui îndemnat să-și depășească doar propriile limite și granițe pe care tot voi, părinții, i le insuflați.

Școala n-ar trebui să fie despre note. Dacă copiii nu sunt prea ocupați să se întreacă, ei se pot ajuta, pot deveni o echipă productivă în loc să își consume energia pe niște note care oricum nu întotdeauna reflectă capacitatea reală a unui copil.

Părinții greșesc atunci când își transformă copiii în mașinării de îndeplinit visuri personale. Copiii nu sunt instrumente de îndeplinit visuri personale. Copilul tău nu trebuie să fie cel mai bun doar pentru că tu nu ai reușit să fii, nu trebuie să devină medic pentru că asta a fost meseria la care ai visat tu, nu trebuie să joace șah pentru că ți-a plăcut ție, nu trebuie să învețe germana doar pentru că este o limbă de viitor și nu trebuie să-l obligi să fie așa cum ți-ai dorit tu să fii, dar n-ai putut pentru că propriii părinți nu ți-au dat voie. Nu-l învăța să vâneze bani, ci satisfacții și împliniri personale.

Mândria îți transformă copilul într-un egoist capricios. Nu-l îndepărta de la adevărata sa menire și nu-l transforma într-un adult imatur, trist, nemulțumit și plin de frustrări.

Unii oameni se maturizează mai greu, alții nu se maturizează niciodată. Educația din copilărie influențează întreaga viață de adult.

Written by Alina Gheorghe

Bună, numele meu este Alina Gheorghe, sunt născută în '87, locuiesc Buzău și sunt persoană fizică autorizată, blogger și broker de credite bancare RAPIDE! Dacă ți-a plăcut articolul meu, află că scriu și despre educația financiar-bancară, credite bancare, antreprenoriat, blogging, dezvoltare personală și dezvoltare spirituală! Primeşte ultimele articole scrise de mine direct pe email. Îți mulțumesc că ești aici!

Related Articles

  • Cea mai mare greseala pe care o fac unii parinti in prezent este ca emit pretentii de la proprii copii in baza unei “investitii” insuficiente. Prin investitii nu inteleg plata unor cursuri (simulan) de innot, pictura, limbi straine, dans, canto etc. Prin investitii inteleg transmiterea treptata a unui vocabular, jocuri educative, excursii, vizite, activitati. Copilul trebuie ajutat sa-si identifice propriul drum. Copilul trebuie ajutat sa invete sa se adapteze.

    Cunosc parinti care si-au fortat copiii sa urmeze acelasi drum ca al lor si acum se uita cu regret cum altii, proveniti din familii cu o situatie materiala mai precara, au ajuns sa ocupe posturi care … nu existau pe vremea lor. Cu mult mai bine platite.

%d blogeri au apreciat: